Categories
Uncategorized

To hjerter og en sjel

– et hjertegodt glimt fra spanias solkyst mellom Dagny Haugen og Jarl Goli. Her kan du besøke galleriet digialt:https://jarlgoliartworks.com/locations/238/Jarl-Goli-Artworks—nett-og-lokalt-galleri/

De klare sjøgrønne øynene er fylt til randen. Tårene triller nedover kinnet og sminken danner en liten bekk under den store solhatten når hun kommer ut av galleriet.

Lite ante vi at møte mellom vår vertinne på den spanske solkyst og den norske kunstneren Jarl Goli skulle slå slike gnistrer. Det er en vakker scene som utspiller seg foran oss i det lille kunstgalleriet denne formiddagen.

To fremmede mennesker forstår hverandre gjennom farger, lys og streker som lager bilder som brenner seg inn i sjelen uten et eneste ord. De er som to hjerter i en sjel.

-Takk, , sier en gråtkvalt Dagny Haugen mens hun gnir seg i øynene. Jarl Golis øyne endrer seg også og det er lett å se at gjestens reaksjon rører den norske kunstneren langt inni sjela.

Vi andre kan bare fornemme de sterke følelsene som fyller rommet, men ord blir overflødig.

Dagny setter seg ned ved bassengkanten for å kjenne på stormen som river i henne, mens vi andre beveger oss sakte gjennom de ulike etasjene sammen med mannen som de fleste av oss husker best som norsk skuespiller og vert i Portveien 2.

Bak denne porten ligger mye hardt arbeid og en lidenskap for kunst vi aldri har sett maken sin. For i løpet av de årene han har viet sitt liv til kunsten har han funnet sin helt særegne stil. Goli leker med fargene og lys og som regel er det alltid mennesker i bildene. Mange mennesker eller bare et spesielt menneske som har betydd mye for ham.
Bildene forteller sin egen historie og kunstneren vil helst at vi opplever dem uten hans ord. Det som fascinerer meg mest er bilder som endrer fargenyansene seg ut fra hvor sollyset kommer fra og hvor i rommet vi beveger oss. Historien på veggene i etasjene formidler en sterk trang og k indre motivasjon til å formidle følelser. Det kommer innenfra, sier han.
-Fargene kommer til meg.

Mens vi vandrer gjennom galleriet aner vi både sorg, savn, frustrasjon men her ligger det også mye lidenskap og takknemlighet. Til noen av bildene hører det poesi til som kunstneren selv leser for oss.

Jeg aner en en emosjonell transformasjon av en mann og et lysende menneske som har funnet sin plass i livet og nå klarer å formidle sine innerste følelser i kunsten. Hans iherdige intense grundige arbeid har ført til både utmerkelsene og anerkjennelsen fra erfarne etablerte kunstnere og kunstkjennere i Europa. På flere store utstillinger framover har den norske kunstneren sin plass. Jeg er så takknemlig sier han og smiler stort. Det er ro rundt han i dette lille paradiset i LO Chrispin og han serverer sin spesielle portvein tsom smaker himmelsk.
– Kunsten må opp av kjelleren og ut i verden. Du har noe viktig å formidle, sier Dagny og tørker nok en ny tåre.

Clicking er magisk

Scenen over opplevde jeg denne uka. Jeg elsker sånne fysiske møtene mellom mennesker når relasjoner fører til magi. Jeg kaller det clicking og det er smittsomt på en positivt møte. Livet består av små og store øyeblikk og det er slike minner jeg ønsker å samle på i min sommerferie.

Nysgjerrighet og en sterk utfluktstrang etter over ett år med hjemmekontor og koronarestiksjoner førte meg til Spania. Fullvaksinert og reiseklar var jeg klar for å «ta en spansk en» i sommer.

Soloppgang i San Pedro del Pinatar. Foto: Nina Hanssen

Kunst som rører

Vi hadde vært noen dager i Spania da Goli tar imot oss. Det er nesten helt ufattelig at et menneske kan ha en så stor produksjon på så kort tid og kunstneren selv røper at han finner arbeidsflyt på morgenen før vi andre har rukket å drikke vår første kaffekopp.

Det er ikke bare Dagny som lar seg røre av Jarls fortellinger og poesi for også hun har “snudd hauet” som er hennes egne ord. Dagny ønsker å kjøpe det spesielle bilde hun har valgt og sammen legger de nå fremtidsplaner om vernissage og pop up utstillinger i Spania. For det er nettopp det som skjer når man clicker med et annet menneske. Ofte fører det til noe som er større enn dem selv. Latteren sitter løst og fortellingene om veien fra Norge til Spanskekysten deles.

Perleport og ro i sjelen

Noen dager tidligere hadde Dagny hadde tatt imot oss med åpne armer i det hun kalte perleporten. Hodene til meg og min venninneVictoria var fortsatt fulle av stress fra et hektisk liv i Norge da vi startet turen med ansiktmasker og sprit (på hendene) på Gardermoen. Men det var som om føttene og kroppene allerede har giret ned under flyturen fra Gardermoen til Alicanté og begynte plutselig å bevege seg i sneglefart.

Da vi første gang hørte Dagnys særegne latter da hun geleidet oss gjennom huset gikk skuldrene ned.

HIMMELPORT: Vi finner roen i Dagnys finka som vi leier via AirBnB i Spania.

Atmosfæren i den familievennlige finkaen var til å ta og føle på og fylte oss med store forventninger om hva dette oppholdet ville føre til. Det var som å reise tilbake i tid men samtidig være tilstede i øyeblikket.

Her er det fritt for TV men god internettilgang for de som ikke klarer å logge av og ønsker å jobbe litt under oppholdet. For oss så føles det feil å sitte med pc og mobiltelefon i denne lille paradiset. Dagny forteller med innlevelse og lidenskap om gjenstandene og møblene her. Det er som de har hentet naturen inn for her er det mye treverk og stein. Fritt for Ikeamøbler men robuste møbler med stor affeksjonsverdi for den ordrike humoristiske vertinnen vår fra Senja.

Vi skulle bo her i fem døgn og fant raskt tonen raskt og følte oss inkludert i storfamilien. Det er et perfekt sted for småbarnsfamilier som ønsker en skjermet ferie i t trygge omgivelser men også for vennepar og venninner i alle aldre. Her har vi alt vi trenger og med en leiebil inkludert, så er det lett å komme seg rundt.

En god samtale med venner i baren ved svømmebassenget og et deilig avkjølelende bad gjør underverker for en sliten etter-korona kropp.

-Hit kommer folk for å snu hauet. Her skaper vi magiske små og store øyeblikk, sa Dagny og jaggu meg fikk hun rett.

Latteren til vertinna høres nok helt over til Lidl butikken i nabolaget der vi kjøper alt vi trenger under oppholdet. En god latter forlenger livet, så vi ler så det nesten gjør vondt i magemusklene.

Det føles befriende å ta av seg skoene og vandre fritt rundt i vår egen lille oase i finkaen og høre fuglekvitter. Være er med oss og det blå vannet i bassenget frister både på dagtid og kveldstid. Veien ned til stranda er heller ikke lang.

Vi har vårt eget bad og kjøkken og en nydelig bakgård med grill og muligheter for hjemmekos.

BAKGÅRD: Vårt deilig frokoststed i bakgården. Her kan vi også grille på kveldstid.

Vi føker oss hjemme med det samme og finner roen vi trenger for å fylle på med god energi. Fra takterassen der vi også kan sove under stjernehimmelen kan vi se solnedgangen.

Fiinkaen ligger i et område der de driver med utgravinger fra romerrtiden og det er kort vei til havna. Det er et stille område og snart kan vi kjenne vår egen hjerterytme og puste ut.

Ingen tvil om at Dagny har lagt sin sjel i dette stedet etter at de kjøpte denne finkaen for ett år siden for å gi nordmenn som oss et pusterom fra en travel hverdag.

Koronapandemien gav verten en tøff start, men nå begynner folk å booke utover sommeren og høsten. Vi er noen av de første gjestene og vi nyter fullt og helt. Vi startet morgenene før solen står opp ved havna i San Pedro del Pinatar. Her nyter vi kaffe og litt frokost og tar også en vandre eller joggetur utover den lange moloen som tar oss helt ut til storhavet.

En morgen jogger jeg helt ut mens solen reiser seg fra havet.

På denne dagen ser vi den vakreste soloppgangen mens lekende flamingoer svømmer i vannet foran oss. og på samme molo kan vi smøre oss med naturlig leire i Salinas og ende opp med myk babyhud etterpå.

Leire som gir babyhud

I Spania er det påbudt med munnbind og du kan få bot om du velger det bort, men på barer og restauranter kan vi ta av munnbildet og du får servering ved bordene. Vi velger en britisk pub i byen for å se fotballfinalen mellom England og Italia og det er er stor stemning. Dagen etter oppsøker vi byens marked og finner de lekreste kjoler og sko til en rimelig penge.

Et av høydepunktene for helsen er utflukten til Leana spa der vi kan bade i vann med de beste mineraler. Hit kommer folk med leddgikt, psoriasis eller andre tilstander for å nyte det spesielle vannet. Vi lærer at tre bad på ca 20 minutter med 15 minutters pause mellom er det optimale.

Leana baleariske. Mineraler. SPA. Her kan du også delta på malekurs med Jarl Goli.

Dagny vinker til oss fra perleporten. Aller helst hadde hun lyst til å gi oss en varm klem for å fylle på hjerte slik hun lærte av Arne Næss i sin tid. -Håper hjertene deres er fylt opp av lys og varme, sier hun og vinker.
– Si Grazias. See you later.

Hvis du selv får lyst til å leie Dagnys finka, så kan du ta kontakt direkte her: https://www.airbnb.no/rooms/18399075?source_impression_id=p3_1625761391_MANVSOewQncKRUdZ&guests=1&adults=1

By Nina Hanssen

Nina Hanssen er en engasjert foredragsholder og bestselger forfatter som elsker å motivere mennesker til å realisere sitt potensiale. Hun har så langt utgitt 8 bøker om både positiv psykologi, flow, pusteteknikker, fysisk trening og bøker om politikk og samfunnsliv og også kriminalomsorg Noen er utgitt på engelsk og på dansk.

Hun er samfunnsengasjert og snakker levende om hvordan vi alle kan bidra til å nå FNs bærekraftsmål. Hun bruker både humor og forskning for å gi deg godfølelsen og følelsen at det nytter.

Trenger konferansen din en feiende inspirerende avslutning, er Nina Hanssen rett dame på rett plass! Du kan kontakte henne på Talerlisten her https://talerlisten.no/profil/nina-hanssen/ eller via eposten: nina@flowcom.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s