Categories
Uncategorized

Senk skuldrene. Det blir jul uansett!

Er du en av de som stresser for å lage den perfekte julen slik familien alltid har feiret denne høytiden? Glem det. Vær heller tilstede for en venn som føler seg ensom. Denne julen blir uansett annerledes for oss alle.

Gjør mer av det som gjør deg glad i julen. Les en god bok, være med venner og familie, gå på ski eller på beina eller spill et instrument hvis du liker det.

2020 har vært et vanskelig år for mange. Nå som julen nærmer seg midt i pandemien med all usikkerhet som følger med er det mange som føler seg nedstemte og triste. Særlig er dette en tung tid for de som har mistet noen av sine nærmeste, vært igjennom en skilsmisse, mistet jobben eller føler seg ekstra ensom som singel etter at pandemien har fratatt deg det sosiale livet du ellers har. Det er er mange årsaker til at folk føler seg nedstemt når høytidene nærmer seg og jeg ser at mange sliter i disse dager.

 I en verden preget av pandemi og økonomisk krise trenger hver og en av oss inspirasjon. Selv fyller jeg opp min motivasjon og energi fra andre mennesker som jeg er glad i. Først og fremst mine sønner, som har vært helt unik til å støtte sin mor denne høsten mens jeg gjennomførte et studie i bærekraft og digital transformasjon på NTNU. For en som er så nysgjerrig som meg gav det meg masse energi å fylle opp med kunnskap om muliggjørende teknologier og bærekraftsmålene. Blir du motivert av å lære? I så fall kan jeg absolutt anbefale kursene jeg selv gjennomførte: her: https://www.krokan.com/arne/2020/09/17/eksamen-i-digital-transformasjon-og-baerekraft/

Ny kunnskap er aldri bortkastet og plutselig så åpnes det flere dører i livet. Selv føler jeg meg privilegert over at jeg har en god jobb og får brukt min kompetanse i mange sammenheng hver eneste dag. Jeg er svært takknemlig for å ha gode kolleger og gode venner som jeg omgås jevnlig for både faglig og sosialt påfyll.

Før pandemien reiste jeg også mye i inn- og utlandet for å holde foredrag og for å skrive bøker og reportasjer. En venn som har påvirket meg positivt i livet er den belgiske suksessforfatteren Leo Bormans. Vi møttes første gang på en stor internasjonal konferanse om positiv psykologi der vi begge holdt foredrag om lykke og flow.

Bormans, som i likhet med meg også er journalist, har en herlig livsinnstilling som smitter over på meg. Han sa at hvis vi bruker mer tid på å tenke på problemer enn hva som gjør deg glad, blir vi ulykkelig så det bør vi legge bak oss. Bormans, publiserte boka «The World Book of Happiness» som i 2012 ble gitt som spesiell nyttårsgave til alle verdens ledere fra EU president Herman Van Rompuy. I denne boka oppsummerer psykologen Chris Petersen hva som gjør oss mennesker lykkelig på to ord: Andre mennesker!

Dette synes jeg var veldig fornuftig. For det handler ikke om egen lykke, men lykken du opplever sammen med andre mennesker.

POSIBILISME
Jeg ble veldig motivert av Bormans arbeid og reiste flere ganger til Belgia for å samarbeide med han. Her lærte han meg en helt ny måte å tenke på og vi lekte med nyord. En av dem var posibilisme som handler om å ha troen på det du gjør og deretter handle for å nå dette målet. Hvis du starter en butikk og tror at ingen kunder vil komme, vil nettopp det skje. Fordi du kanskje har glemt å åpne døren?

Det gode liv for Bormans handler ikke om status og penger. Det handler om å bygge relasjoner, ha en god helse og ikke minst frihet.
Også for Bormans er både familien og barndomskameratene viktige, og hver torsdag rundt midnatt møtes vennene fortsatt for å ta en drink. Det har de gjort hver uke i 30 år. Aldri med noen agenda enn å pleie vennskap. En god venn her i Lørenskog møter sine kamerater på Cafe hver eneste lørdag. Det har de også gjort i flere tiår. Jeg blir alltid glad når jeg hører om at folk prioriterer venner fremfor å stresse med å lage perfekt jul. Selv har jeg og mine gutter bestemt oss for å senke skuldrene og la julen bare komme. Vi har laget silderetter og pepperkaker sammen med gode venner men det blir ingen store juleselskap. For som Borman lærte meg, det er jo venner og familie som gjør oss lykkelige og da er det viktigere at alle har det godt enn at juledekorasjonene er på plass.

OPTIMIST
Etter å ha jobbet med positiv psykologi sammen med Frans Ørsted Andersen fra Universitetet i Århus siden 2010 er jeg overbevist om at en optimistisk tilnærming kan forandre verden, også i møte med vanskeligheter og kriser, og mener hver og en av oss kan gjøre en forandring gjennom måten vi forholder oss på i våre relasjoner, på jobb, i samfunnet og i verden. Jeg håper derfor denne bloggen kanskje kan inspirere deg nå i førjulstiden til å se deg ekstra rundt. Hvis noen av dine venner er ensomme eller har det tungt, så vis omsorg. For som min mamma alltid sa: Den største gleden du kan ha, det er å gjøre andre glad.

Her er en liste over 12 ting som kan (ifølge Leo Bormans forskning ) gjøre deg lykkelig:

1. Aksepter det du har

Forskning viser at lykkelige mennesker har beskjedne nivåer av forventning og forhåpninger – de ønsker det de kan få – mens ulykkelige mennesker aldri synes å få det de ønsker.

Lykkelige mennesker vet også hvordan en skal unngå skuffelser og hvordan generere hyggelige overraskelser. Dette er fordi de strever etter realistiske mål og er fornøyd med det de har, hevder forskning i boken.

2. Lik det du gjør
Lykkelige mennesker gjør det de liker og liker det de gjør. Og de gjør det ikke for penger eller ære. Det er ingen grunn til å bli værende i en jobb du hater, omringet av uvennlige kollegaer bare fordi lønna er god.

3. Lev i nuet
Ikke dvel ved fortiden og bruk energi på det som gikk galt eller feilet før.  Lykkelige mennesker lever i nuet, de bekymrer seg ikke for alt som ikke har skjedd ennå.

4. Velg å være lykkelig
Ikke være redd for å ta et steg tilbake og evaluer dine mål. Se for deg livet som en historie du kan redigere mens du lever det. En fleksibel holdning krever positive tanker og et åpent sinn – du må aktivt velge å være lykkelig i hverdagen.

5. Styrk relasjoner
Vi blir lykkelige i samvær med andre mennesker. Andre kan gjøre deg lykkelige, og det betyr at du gjør noen andre lykkelige også. Vern om mennesker som er viktig for deg. Forskning fra boken hevder at gifte folk er lykkeligere enn single.

6. Vær aktiv
Hvis du ønsker å bli mer lykkelig, bli mer sosial og si ja til invitasjoner til sosiale aktiviteter. Den beste måten å være glad er i selskap med andre. Aktive, sosiale mennesker er de sunneste og lykkeligste.

7. Ikke sammenlign deg med andre
Ambisjoner er sunt og gjør folk glade, mens misunnelse gjør folk ulykkelige, sier professor Claudia Senik ved Paris-Sorbonne Universitetet. Fokuser på dine mål og drømmer – så kan du virkelig nyte ambisjonene og prestasjonene dine.

8. Vær deg selv
Ikke bekymre deg for hva andre tenker om deg. Lykkelige mennesker er spontane, naturlige og ekte, de sier hva de tenker og føler, og er ikke bekymret for hva andre tenker om dem.

9. Slutt å bekymre deg
kke ta alt så alvorlig, heller ikke deg selv. Glade mennesker bekymrer seg lite og de innser at 90 prosent av bekymringene uansett ikke går i oppfyllelse.

10. Bli mer organisert
Lykkelige mennesker planlegger og organiserer livet og hverdagen, de har mål og en mening. Du kan bare få det du virkelig ønsker deg hvis du vet hva det er du vil.

11. Tenk positivt
Å holde vonde tanker og følelser inne fører til  psykisk stress og fysisk ubehag. Lykkelige mennesker får følelsene ut og blir ferdig med det. Jobb med å se den lyse siden av livet – tenk optimistisk! Optimisme er sinnets naturlige selvforsvar mot depresjon.

12. Sett pris på lykke
Du kan lære deg å bli lykkelig, men det som virkelig gjelder er å finne en mening og et formål med livet. Det fører til glede. De lykkeligste menneskene setter pris på og innser at å være glad øker livsgleden – glade mennesker lever også lenger.

God førjulstid, folkens!

By Nina Hanssen

Nina Hanssen er en engasjert foredragsholder og bestselger forfatter som elsker å motivere mennesker til å realisere sitt potensiale. Hun har så langt utgitt 7 bøker om både positiv psykologi, flow, pusteteknikker, fysisk trening og bøker om politikk og samfunnsliv. Noen er utgitt på engelsk og på dansk.

Hun er samfunnsengasjert og snakker levende om hvordan vi alle kan bidra til å nå FNs bærekraftsmål. Hun bruker både humor og forskning for å gi deg godfølelsen og følelsen at det nytter.

Trenger konferansen din en feiende inspirerende avslutning, er Nina Hanssen rett dame på rett plass! Du kan kontakte henne på Talerlisten her https://talerlisten.no/profil/nina-hanssen/ eller via eposten: nina@flowcom.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s